Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (110)

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrná balkánská černá komedie. S některými opravdu špatnými lacinými vtipy - starý strojvůdce odjebe tým drážních psychologů? Jó, to určitě... A celá ta hlavní myšlenka: "my se tady navzájem přejižídme vlakem, no a co", se rychle vyčerpá. Mladý strojvůdce tomu taky nepřidá, jelikož je k nepřežití nesnesitelný ňouma. A ta halucinační pasáž? Koji kurac?! ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Srbové mají zvláštní smysl pro humor. Nutno dodat, že zároveň velmi povedený. Když jsem si před filmem četla obsah, říkala jsem si, že něčemu takovému se přece smát nebudu, to už je trochu moc. Zasmála jsem se od srdce a taky si libovala v té hrabalovské poetice, která si linula celým filmem. No a ta umíněnost starého dobrého Iliji byla dobře odkoukaná ze života. ()

Reklama

janeke 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť taký fajný vtipný film, ten srbský/chorvátsky humor ma baví. A je tam aj niekoľko dosť vtipných scén. Lenže ono sa ten scenár snaží byť nasáčkovaný do takej polopatistickej a dekoratívnej schémy, ako keď sa v básničke silou mocou snažíte vytvoriť rým. Ale inak neľutujem, že som do tohto vlaku nastúpila. :) Príjemné na nedeľu. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

"Ja robím rušňovodiča celý život a zrazil som 35 ľudí. Skutočným rušňovodičom sa staneš, až keď zrazíš prvého samovraha... Nie je to naša vina, je to náš osud." ---- Vtipná bodka za IFFBA 2016. Áno, bol to skôr čierny humor, ako sa na Balkán patrí, ale po týždni depresívnych drám, to bolo oslobodzujúco osviežujúce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek musím pochválit kolegu Pepince za neskutečně kvalitní komentář. Včetně ohlasu na herecko-vizuální, tedy zejména vizuální projev Niny Jankovič, pánové měli jsem si pro příští rok naplánopvat výletíček do Srbska, protože, jestli se tam nacházejí takový kočky jako je Nina, tak to je Srbsko hotovej dar z nebes. No k tomu hlavnímu, tedy pepincovi a Nině a už jsem vyjádřil a teď ještě k filmu. Měl jsem situaci ulehčenou, protože všechno kolem vlaků miluju, tedy až na ty výsery v podobě nekoenčných výuk, letos jsem snad nikdy nedojel do Budějek vlakem, zpožděný, nefunkční hajzly a zkurvený Francouze ve vlaku = nejodpornější národ Evropy. Tady se mě líbila ta lokotka a samozřejmě humor, značně neortodoxní, ale bydlení v depu ve vlaku je sen největší. Fackovačka koupajícího kretena v nějaký polobažině, odchod od maturity kvůli mávání, prostě luxusní černej železničná humor. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)
  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama